Със започването на новата учебна година, семействата се адаптират към нови рутини, учители, класове, съученици и дори нови училища. По време на този преходен период безпокойството може да достигне най-високите си нива за всички. Съвсем доскоро имаше все още виртуално обучение или смесени формати. Сега, с изцяло присъствени часове, се появява ново социално напрежение, както и допълнителни съображения, свързани с безопасността. В наши дни психичното здраве е все по-сериозен фактор, както за младите хора, така и за техните родители на фона на започналата нова учебна година.

В това интервю, д-р Аниша Пател-Дън, психиатър, майка на две деца и главен медицински специалист на сайта за психиатрична, психологическа и терапевтична помощ LifeStance Health, ще прочетете как можем да се грижим по-добре за психичното здраве на нашите деца, когато те започват новата учебна година.

Какви по-лесни стъпки могат да предприемат родителите, за да облекчат безпокойството на своето дете, породено от завръщането на училище?

Стресът, причинен от завръщането в училище, е често явление и може да бъде причинен от няколко различни фактора за децата. Един от най-важните ми съвети е да поговорите с детето за това какво чувства то – нервност, защото ще се опита да създаде нови приятелства; стрес заради ново училище или учител; безпокойство заради това, че е далеч от дома и др. Начин да се опитаме малчуганите да се отворят към нас по-свободно е като изчакаме рутината преди заспиване – когато лампите са изгасени и те се подготвят да заспят, останете за няколко допълнителни минути и поговорете с тях в тъмното. Считам, че е по-лесно за някои деца да се отпуснат и да споделят по-открито, когато се чувстват комфортно, спокойно и не усещат напрежение върху себе си, или че вие наблюдавате тяхната реакция.

Кои са някои добри практики за родителите, за да облекчат безпокойството на своето дете, когато то започва в ново училище или е първият учебен ден?

Нормално е децата да се чувстват тревожни, когато трябва да се приспособяват към нова среда и нови хора. Ако познавате съседи или други семейства, които вече имат ученици в училището, където ще учи вашето дете, бих препоръчала да се свържете с тях и да се уговорите за детско събиране за игра или да се срещнете с тях, за да може вашето дете да има вече няколко познати лица, които да разпознава на първия учебен ден. В зависимост от това как детето ще пътува до училище, бих препоръчала също така да минете по маршрута или да вървите заедно до училище няколко седмици преди първия учебен ден, така че детето да знае какво да очаква въпросната сутрин. Ако започнете да имитирате неговата рутина малко по-рано, първият учебен ден ще бъде съпътстван с по-малко напрежение и няма да бъде толкова непознат.

Как родителите могат да подкрепят по най-добрия начин прехода на своето дете, ако то преминава от хибридно обучение към изцяло присъствени часове?

Ако едно дете е свикнало да бъде вкъщи във виртуална обстановка за училище, за него може да е много трудно да се приспособи към целодневни занимания в класна стая. Пандемията превърна усещането за безпокойство от раздяла в често явление и моят съвет е, ако вашето дете има подобни чувства, да се опитате да предложите дребни начини то да се успокоява само, докато е в училище. Когато дъщеря ми изпитваше тези усещания, двете с нея носехме еднакви ластици за коса на китките, които тя да докосва, когато се почувства тъжна и така да знае, че аз мисля за нея, докато съм на работа. Тя също така си носеше снимка на нашето семейство с нея в училище, която да поглежда винаги когато иска.

Много деца са пропуснали ключови социални умения, както и умения, свързани с развитието, по време на пандемията. Какво трябва да имат предвид родителите, когато разговарят със своите деца за новото социално напрежение в училище, както и за напрежението, произтичащо от възрастовата група?

Най-важното нещо, което трябва да се взема предвид, е да бъдете снизходителни към детето и към самите вас. Децата пропуснаха повече от две години възможности да общуват и да се учат от своите връстници и е възможно в своето развитие те да не се намират точно там, където вероятно щяха да бъдат, ако пандемията не беше нарушила живота им. Имайте търпение, докато се адаптират.

Как родителите да наблюдават добре психичното здраве на своите деца (без обаче да прекаляват с грижите)?

Някои признаци, че детето може да изпитва трудности с психичното здраве, могат да включват драматични промени в навиците за спане или хранене, липса на интерес към дейности, които обикновено са им носили радост, липса на интерес към каквито и да било социални дейности или към общуване с приятели, много крайни промени в настроението, липса на енергия или мотивация и др.

Тази учебна година може да идва със засилени притеснения. Кой е най-добрият подход за родителите и какви съвети и/или стратегии бихте препоръчали за достигане на повече спокойствие и облекчение?

Когато чувствате този вид безпокойство, важно е винаги да знаете как да се успокоите, когато емоциите ви започнат да вървят надолу. Децата са изключително податливи на емоциите на своите родители. Ако родителите се чувстват стресирани или нервни за това, че децата им се връщат на училище, независимо дали се отнася до COVID-19, училищна среда, която не е безопасна или каквато и да била друга причина, децата лесно прихващат това усещане. Упражнения за дишане, разходка навън или разговор с член на семейството или приятел за това какво чувствате могат да бъдат добри начини да намалите безпокойството. Важно е също така да признаете, че ако вашето безпокойство се проявява постоянно или стане неуправляемо, е добре да потърсите помощта на специалист по психично здраве.

 

Източник:  https://themighty.com